#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 10. 5. 2024

Dobrý den,

na konci roku 2022 mi byla diagnostikovaná ulcerózní kolitida. Po nějakém čase se záněty podařilo dostat pod kontrolu.
Před časem mi u konečníku diagnostikovali píštěl a pan doktor mi ještě než se začne řešit nějaká operace, aby se provedla kontrola zda se nejedná o speciální typ ulcerózní kolitidy, která tvoří píštěle. Snažil jsem kontaktovat mnoho nemocnic (samozřejmě s prioritou na původní nemocnici, kde byla ulcerózní kolitida diagnostikovaná). Bohužel čekací doby jsou nesmyslně dlouhé a po všech těch vyšetřeních se píštěl pravděpodobně trochu narušila a krvácení je teď mnohem častější. Teď nevím jestli je vhodné čekat několik měsíců na poradnu, poté několik měsíců na další vyšetření a potom teprve řešit píštěl? Není lepší píštěl začít řešit hned a další analýzu ulcerózní kolitidy řešit následně? Lékaři se se mnou moc nechtějí povídat po telefonu a chtějí, abych se objednal do poradny. Díky Váš názor.

Štepán Peterka, 17. 5. 2024

Dobrý den, píštěle u konečníku nepatří do obrazu ulcerozní kolitidy. Myslím, že Váš ošetřující lékař aktuálně řeší to, jestli se nejedná o crohnovu nemoc, kdy občas obě nemoci mohou dlouhou dobu splývat a někdy opravdu může dojít ke změně diagnózy po několika letech. Pokud by tomu bylo tak i ve vašem případě tak by to zásadně změnilo kurz Vaší léčby kdy by Vám byla indikována léčba biologická.
Každopádně onemocnění konečníku u pacientů s IBD je velmi delikátní záležitost a tak jako tak načasovaní operace musí být zvoleno uvážlivě s ohledem na aktivitu střevního zánětu, tudíž si myslím, že nějaké přehodnocení je na místě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.