#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 11. 6. 2024

Dobrý den, mám dotaz. Už dlouhá léta mi trápí meteorismus, stolice poněkud je typu 1,2,3, můžu vhodit pravidelně i nepravidelně na záchod. Poslední půl roku se přidaly občasné kolikovité bolesti v oblasti nižší části břicha zleva (tak pár krát z měsíc). Často ve stolici vidím nestravitelné zbytky bílé barvy.

Chodím pravidelně 1x za rok na UZ břicha, vždy jsem měla pneumatozu střev ale bohužel se to nikdy neřešilo. Na posledním doktorka uviděla ztlusteni střevní stěny 3-4mm, pericekalne zmnozene lymfatické uzliny (taky jsou možné divertikly ale prý se to nedalo poznat kvůli pneumatoze). Jinak vše ok. Krevní testy byly většinou ok nebo v rámci vyšší hranice (hlavně cholesterol). Bylo mi doporučeno přijít testy na celiakii a jiné intolerance až se dostanu na gastro.
Dal se objevil “pistel” v oblasti análního otvoru, krev na papíru už viděla jen 2-3x za celý čas, ale byla světlo červená, není temnějši barvy.

Jsem strašný panikář, už jsem objednána na gastro, ale chtěla bych jenom se zeptat zda musím obávat rizika kolorektálního karcinomu kdyby mě poslali na koloniskopii. Je mi 23, v rodině nemám žádné případy rakoviny či jiných nemocí GIT. Nechci podceňovat svůj stav, totiž nikdo z lékařů pri UZ nikdy nedával velký pozor na střeva a moc se to neřešilo.
Omlouvám se za zdlouhavou zprávu! Děkuji předem!

Štepán Peterka, 26. 6. 2024

Dobrý den, děkuji za dotaz. Myslím že spíš než rakoviny je potřeba zvážit diagnózu idiopatického střevního zánětu (píštěl a zánětlivé změny přechodu tenkého a tlustého střeva), s ohledem na Vaše obtíže se tato možnost nabízí. Nicméně do gastroenterologického vyšetření nelze nic říct s jistotou. Já bych Vás každopádně indikoval ke koloskopii.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.