Dotaz 1175
Dobrý den,
já sám jsem Paleo (verzi low carb) = nízko sacharidovou, zkoušel 3 měsíce v tom období sem se cítil subjektivně dobře, pravda ale je, že jsem v tom období 3 měsíců vysazoval pomalu Medrol. Takže to mohlo být ovlivněno i tím. S Paleo jsem přestal kvůli tomu, že mi vyskočil nebezpečně cholesterol, je to samozřejmé, jelikož se jedí převážně tuky.
Lidé co jedí Paleo Low carb věří (já ne, proto jsem skončil, i když mi bylo fajn), že pokud vysadí sacharidy a nahradí je tuky, tak se cholesterol zvedne, ale neusazuje se, protože některé teorie tvrdí, že k usazování cholesterolu dochází pouze při zánětu cév. Zánět cév je prý ale vyvolán sacharidy, které jsou v tomto případě takřka vynechány.
Navíc strava, kde se vysadí absolutně sacharidy (nebo spíše takřka) a nahradí se tuky se aplikuje také v institutu klinické medicíny v IKEMU při léčbu epilepsie. Říká se té stravě Atkinsonova dieta. Viz článek (poslední odstavec o IKEMU): http://ona.idnes.cz/odbornici-rozcupovali-extremni-diety-jezte-maso-clovek-je-vsezravec-120-/zdravi.aspx?c=A120229_153801_zdravi_lf
Nebo ještě jedna možnost, dieta SCD - Specific Carbohydrate Diet - prý má v zahraničí úspěch u některých lidí s UC, je to podobné jako paleo, ale neomezují se cukry, jen obiloviny a některé potraviny. Autorka diety Elaine Gottschall. Jednou určitě vyzkouším.
Moc děkuji za sdělení Vašich zkušeností.
Mějte se hezky.