Podzimní salát s dýní vhodný i pro osoby se střevními záněty
Většina osob se střevními záněty se čerstvých zeleninových salátů obává. Nicméně v době remise není důvod si je nedat. Pokud však máte vyzkoušeno, že to pro vás není to pravé ořechové, můžete vyzkoušet „teplou“ variantu salátu.
Opečená dýně a případně i červená řepa salát „prohřejí“ a pak už záleží jen na vás, kolik si k nim přidáte zelených syrových listů salátu nebo třeba rukoly. Množství ingrediencí si stejně jako u ostatních podobných pokrmů snadno upravíte podle vlastních preferencí, stejně jako zaměníte druhy dýní nebo salátů.
Pečenou dýni by všichni s ulcerózní kolitidou a také Crohnovou chorobou měli strávit bez problémů, u červené řepy je vhodné se řídit individuální snášenlivostí. Řepa navíc může zabarvovat stolici, či dokonce i moč do červena, což samozřejmě ze zdravotního hlediska není problém – ale může vás to při návštěvě toalety trochu vylekat.
Na salát potřebujete:
-
2 bulvy červené řepy
-
12–16 měsíčků (šířka cca 2 cm) máslové dýně (příp. muškátové nebo hokaido)
-
60 g rukoly
-
60 g ledového salátu (příp. jiný salát nebo špenátové lístky)
-
70 g čerstvého kozího sýru (příp. jiný čerstvý sýr)
-
5–6 lžic olivového oleje
-
sezamové gomasio (není nutné)
-
30–40 semínek fenyklu
-
sůl
Na zálivku potřebujete:
-
1 lžíci citronové šťávy
-
4 lžíce olivového, dýňového nebo konopného oleje (příp. jejich kombinace)
-
2 lžíce mletých vlašských ořechů (podle individuální snášenlivosti)
-
4 lžíce balzamikového octa
-
dýňový olej (na pokapání hotového salátu)
-
třtinový cukr a sůl (dle vašich preferencí)
Postup:
1. Dýni i červenou řepu nakrájejte na malé měsíčky. Před jejich opečením je posypte fenyklovými semínky a případně i sezamovým gomasiem (slaná a opražená rozdrcená sezamová semínka), trošku je osolte a pokapejte pěti až šesti lžícemi olivového oleje. Pokud budete péct dýni a červenou řepu v troubě, pečte je na 180 °C přibližně 30 minut. Pokud na pánvi s nepřilnavým povrchem, stačí obvykle 15 minut do lehkého zhnědnutí.
2. Zatímco se měsíčky zeleniny pečou, omyjte a nechte okapat lístky rukoly i listy ledového salátu. Salát natrhejte na menší kousky. Obojí smíchejte a rovnou si připravte na talíře.
3. Zálivku si připravte smícháním rostlinných olejů lisovaných za studena, mletých vlašských ořechů (není nutné), balzamikového octa a citronové šťávy. Zálivku můžete dochutit solí a třtinovým cukrem. Na připravený salát rozdrobte nebo nakrájejte sýr.
4. Nakonec položte na salát opečené kousky dýně a červené řepy. Vše pokapejte zálivkou a podle chuti ještě dýňovým olejem.
Dobrou chuť!
CZ-nonP-2200013