#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veronika žije podle pravidla méně je více – v rapu i v životě

Crohnova choroba u Veroniky (30) propukla v 17 letech. Jak sama říká, předpokládá, že šlo o vyvrcholení těžkého dětství. Otcův alkoholismus se podepsal na celé rodině, následoval rozvod a otcova smrt. Veronika pak vyrůstala pouze s matkou – samoživitelkou. Onemocnění se ozvalo v době, kdy Veronice také ztroskotal vztah s její středoškolskou láskou. Tím přišla o kontakt s přítelovou rodinou, která pro ni byla bezpečným místem, jež potřebovala a velmi těžce snášela jeho ztrátu.

První relaps nastoupil v plné síle

Veronika trpěla úpornými průjmy po každém jídle, později i po pití, takže nakonec nemohla jíst v podstatě nic. Rapidně zhubla, nemohla chodit a nakonec skončila v nemocnici, kde jí po kolonoskopickém vyšetření diagnostikovali středně těžké až těžké stadium Crohnovy choroby. Od té doby zažila několik relapsů nemoci a těžkých týdnů v nemocnicích.

Naučit se pozitivní přístup k životu 

Nejdůležitější bylo naučit se být šťastná nebo alespoň dobře naladěná, a to i v případě bolestí, které jsou u chronické nemoci častou realitou. Tento pozitivní přístup k životu Veronice velmi pomohl. Nicméně dostat se do tohoto stadia si žádalo roky meditací, docházení na psychoterapii i práci na sobě. Stabilní psychický stav je u těchto pacientů velmi důležitý. Vzhledem k tomu, že se střídají dobré dny s těmi špatnými, je potřeba, aby byl nemocný se svou chorobou dobře obeznámen a dokázal pracovat s limity, které mu přináší. 

Užívat si maličkostí 

Nemine den, kdy by Veronika nepocítila, že je nemocná. Přestože s Crohnovou chorobou žije již 13 let, je pro ni stále těžké přijmout, že to tak bude navždy. Snaží se proto plánovat svůj život v kratších období, aby nebyla zklamaná z věcí, které nevyjdou. Také si žívá maličkostí, které jsou vlastně tím největším luxusem.

Naučila se přijímat a požádat o pomoc

Skutečný rozsah Veroničina onemocnění si uvědomuje také její partner, který s ní žije ve společné domácnosti a tíhu její nemoci přebírá také na sebe. Veronika je mu za to velmi vděčná. „Jsme k sobě otevření, máme hluboký vztah a dokážeme se bavit i o nepříjemných tématech,” říká. Energie a povaha Veroničina partnera má na její zdravotní stav velmi dobrý vliv.

Hudbu si pečlivě vybírá

Veroničinou velkou zálibou od dětství je hudba – rap a hip hop. Baví ji tvořit, inspiraci hledá ve svém niterním světě i všude okolo sebe. Baví ji analyzovat svoje pocity i reakce okolí. Její oblíbený umělec je slovenský rapper Boy Wonder (Lukáš Jedlička), který má sám mnoho démonů, se kterými se vypořádává hudbou.

Živit se slovem? Splněný sen

Veronika se pohybuje ve světe médií. Spolupracovala s TV Markíza, s platformou Voyo či s RTVS. V současné době se i kvůli své nemoci rozhodla být na volné noze. Vyhovuje jí být sama sobě šéfkou, pracovat pro různé klienty a vybírat si kreativní úkoly, které se jí líbí.

Všechno, co Veronika v životě chtěla, už má. Mým snem je si to udržet. Uvědomuji si, že život jsou změny, a proto si přeji dobře přijímat ty, které mě čekají. Na konci dne však záleží na svobodě, zdraví a míru. A proto vím, že i kdyby někomu nestačilo to, co mám, pro mě je to luxus,” uzavírá.

Lucie Laštíková

Předsedkyně organizace Pacienti IBD

CZ-GAS-2400002