Zkuste vynechat přidané cukry! Někdy zhoršují střevní zánět
Kde na vás číhají přidané cukry? A proč by vám bez nich bylo líp? Věřte, že úleva od střevního zánětu je jen jedním z mnoha důvodů.
Střevní problémy po nevhodném jídle už nejspíš zažil každý z nás. Lidé s nespecifickými střevními záněty (IBD) si však musejí obsah talíře hlídat zvlášť pečlivě. Některé běžné složky potravy u nich totiž mohou vyvolávat zhoršování příznaků střevního zánětu. A aby to bylo ještě složitější, každý pacient bývá citlivý na jiné potraviny. Jednou z látek, které často dělají problémy, jsou jednoduché cukry.
Kde jsou a jak škodí
Cukr najdeme téměř v každé potravině. Největším problémem ve stravě jsou však přidané cukry. Ty se do jídelníčku vkrádají třeba jako:
- limonády a sirupy,
- cukrovinky a sušenky,
- zmrzlina,
- ochucené cereálie,
- ovocné džusy,
- kečup.
Současná běžná strava dodává lidskému tělu několikanásobně větší množství cukru, než na jaké je stavěné. Problémem je také to, že jednoduchý cukr je v podstatě čistá energie – to znamená mnoho kalorií, ale málo kvalitních živin potřebných pro zdraví organismu. Cukr je spojován s mnoha nemocemi, například:
- zubním kazem,
- obezitou,
- diabetem 2. typu,
- onemocněními srdce a cév.
Nekrmte zánět ani špatné bakterie
Někteří lidé s IBD zjistili, že přidaný cukr ve stravě zhoršuje jejich potíže. Snaží se mu proto vyhýbat. Přesné důvody, proč toto opatření funguje, neznáme. Některé teorie se však přímo nabízejí:
- Je dokázáno, že cukr podporuje zánět – po jeho požití v těle roste hladina zánětlivých látek. To může ještě podnítit zánět, který je již přítomný na střevní sliznici.
- Cukr také může měnit složení bakterií ve střevech. Přesná souvislost střevních bakterií se střevním zánětem se v současné době intenzivně studuje, ale mnozí vědci jsou přesvědčeni, že nerovnováha střevních mikrobů může zhoršovat příznaky IBD.
Jak zjistit, jestli by strava bez přidaného cukru prospěla i vám? Jednoduše – zkrátka to vyzkoušejte. Vynechejte výše zmíněné průmyslově zpracované potraviny a nahraďte je přírodními, méně upravovanými produkty. Řešením však určitě není uchýlit se k „light“ limonádám a sušenkám pro diabetiky. Umělá sladidla v nich by mohla být pro vaše střevo stejnou nebo ještě větší pohromou než samotný cukr.
(luko)
Zdroj:
www.ibdrelief.com