#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zkuste vynechat přidané cukry! Někdy zhoršují střevní zánět

Kde na vás číhají přidané cukry? A proč by vám bez nich bylo líp? Věřte, že úleva od střevního zánětu je jen jedním z mnoha důvodů.

Střevní problémy po nevhodném jídle už nejspíš zažil každý z nás. Lidé s nespecifickými střevními záněty (IBD) si však musejí obsah talíře hlídat zvlášť pečlivě. Některé běžné složky potravy u nich totiž mohou vyvolávat zhoršování příznaků střevního zánětu. A aby to bylo ještě složitější, každý pacient bývá citlivý na jiné potraviny. Jednou z látek, které často dělají problémy, jsou jednoduché cukry.

Kde jsou a jak škodí

Cukr najdeme téměř v každé potravině. Největším problémem ve stravě jsou však přidané cukry. Ty se do jídelníčku vkrádají třeba jako:

  • limonády a sirupy,
  • cukrovinky a sušenky,
  • zmrzlina,
  • ochucené cereálie,
  • ovocné džusy,
  • kečup.

Současná běžná strava dodává lidskému tělu několikanásobně větší množství cukru, než na jaké je stavěné. Problémem je také to, že jednoduchý cukr je v podstatě čistá energie – to znamená mnoho kalorií, ale málo kvalitních živin potřebných pro zdraví organismu. Cukr je spojován s mnoha nemocemi, například:

  • zubním kazem,
  • obezitou,
  • diabetem 2. typu,
  • onemocněními srdce a cév.

Nekrmte zánět ani špatné bakterie

Někteří lidé s IBD zjistili, že přidaný cukr ve stravě zhoršuje jejich potíže. Snaží se mu proto vyhýbat. Přesné důvody, proč toto opatření funguje, neznáme. Některé teorie se však přímo nabízejí:

  1. Je dokázáno, že cukr podporuje zánět – po jeho požití v těle roste hladina zánětlivých látek. To může ještě podnítit zánět, který je již přítomný na střevní sliznici.
  2. Cukr také může měnit složení bakterií ve střevech. Přesná souvislost střevních bakterií se střevním zánětem se v současné době intenzivně studuje, ale mnozí vědci jsou přesvědčeni, že nerovnováha střevních mikrobů může zhoršovat příznaky IBD.

Jak zjistit, jestli by strava bez přidaného cukru prospěla i vám? Jednoduše – zkrátka to vyzkoušejte. Vynechejte výše zmíněné průmyslově zpracované potraviny a nahraďte je přírodními, méně upravovanými produkty. Řešením však určitě není uchýlit se k „light“ limonádám a sušenkám pro diabetiky. Umělá sladidla v nich by mohla být pro vaše střevo stejnou nebo ještě větší pohromou než samotný cukr.

(luko)

Zdroj: 
www.ibdrelief.com