#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak mě potrápil zánět kůže na obličeji a jak souvisí s IBD

Vypadala jsem úplně příšerně. Pupínky kolem úst, na tvářích, kolem očí, a dokonce i na čele. Po roce, kdy jsem měla malé ložisko perioriální dermatitidy pouze u úst, se mi zánět kůže rozšířil po víc než půlce obličeje. Nevím, co se stalo.

Možná jsem to přehnala se svařeným vínem, které jsme si připravovali s přáteli na jednom příjemném víkendu. Možná jsem byla už příliš dlouho ve stresu nebo jedla hodně cukru a čokolády, respektive kakaa, na které mám mírnou alergii. Ale zánět to byl ošklivý. Bolavá kůže, zejména v noci, a nekonečný výsev pupínků mi přinášely téměř nesnesitelné trápení. A přiznám se, že mě snad poprvé v životě napadaly fakt ošklivé myšlenky. I když mám báječného muže a tři malé děti, v bezesných a hlavně bolavých nocích jsem si říkala, jestli to trápení a můj život má vůbec nějaký smysl. Naštěstí tento psychický stav netrval dlouho, i když mě vyděsil.

Kromě bolavé kůže mě hlavně trápilo, že jsem i s takovým obličejem musela chodit mezi lidi. Vodila jsem dál prostřední dítě do školky, chodila do obchodu na běžné nákupy a občas se třeba chtěla potkat s nějakou kamarádkou. Taky jsem byla samozřejmě v kontaktu s rodinou. Nicméně v té nejhorší fázi jsem se nechtěla ukazovat ani vlastním rodičům, když chtěli svá vnoučata vidět alespoň prostřednictvím videorozhovoru. Bydlí od nás totiž daleko a občas se nevidíme třeba i dva měsíce. Tehdy pro mě bylo snazší jim zavolat klasicky telefonem.


 

Ale stejně jsem rodinné návštěvě neunikla. Zrovna když byl stav mé pleti nejhorší, museli jsme vyrazit na víkendovou návštěvu k manželovým rodičům. A tak jsem raději zavolala dopředu manželově mamince, aby na to tchána připravila. Ať se mě na nic neptají a můj stav neřeší, že na to nemám psychickou sílu. A i když je tchán obvykle poměrně výřečný, rád nám radí a celkově vstupuje do našich (nejen) zdravotních záležitostí, tentokrát se opravdu udržel a respektoval moje přání. Viděl, že vypadám opravdu děsně, a hlavně to, že jsem skutečně nešťastná.

Seboroická dermatitida. Anebo ne?

Zatímco s drobným výsevem periorální dermatitidy jsem k dermatologovi nešla, s tímto zánětem na kůži samozřejmě ano. První kožní lékařka určila, že se jedná o seboroickou dermatitidu. Avšak druhá lékařka, ke které jsem přešla po upozornění kamarádky, že by vše mohlo souviset s mojí ulcerózní kolitidou, diagnózu vyvrátila. Naopak potvrdila, že jde o zánět kůže podobný růžovce, chronickému zánětu kůže. Respektive je to tak ošklivá periorální dermatitida, ze které se stala spíš dermatitida celoobličejová.

Gastroenterolog doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D., v nejnovější publikaci naší organizace Pacienti IBD (idiopatické střevní záněty, inflammatory bowel disease) Mimostřevní projevy IBD píše: „Takzvané mimostřevní projevy IBD postihují zejména klouby, kůži a oči a doprovázejí střevní zánět přibližně u poloviny pacientů. Zdánlivě nesouvisející projevy mohou dokonce předcházet diagnóze IBD a jejich správné pochopení může diagnostický proces, a tím i léčbu, urychlit. Crohnovu chorobu i ulcerózní kolitidu musíme proto chápat jako onemocnění systémová, tedy postihující celý organismus. Nejčastěji postiženými orgány jsou klouby, kůže a oči.“

Moje nová dermatoložka mi k léčbě dermatitidy předepsala mimo jiné mast s účinnou látkou, která se používá i při léčbě střevních zánětů. Což odpovídá informacím, které jsou uvedené ve výše zmíněné publikaci, tedy že většina mimostřevních projevů IBD se léčí stejnými léky jako samotný střevní zánět. 

Už vypadám zase normálně

Po několika týdnech léčby se můj stav začal zlepšovat. Po půl roce od největšího zánětu kůže, který jsem se ve svém životě zažila, je má pleť téměř v pořádku. I když mě sem tam potrápí bolestivý výsev jednoho nebo dvou pupínků, pleť se vzpamatovala a já s ní. Největší zátěží nakonec asi byla prožitá bolest a psychické trauma z vlastního vzhledu a kontaktu s okolím.

A tak mám pro vás závěrem vzkaz: Pokud se vám v těle, ať už na kůži či jinde, objeví nepříjemný zánět, obraťte se nejen na specialistu v oboru dermatologie, ale také na svého gastroenterologa. Váš stav může být mimostřevním příznakem IBD. Pozitivní zprávou je, že vše je možné léčit a mně nakonec přinesla tato zkušenost i pár nových poznatků a změn, které mi ve finále budou prospěšné. Ale o tom třeba někdy příště.

CZ-GAS-2400002

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková