#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slabost, kožní problémy nebo padání vlasů… Možná vám chybí zinek

Nedostatek zinku v těle je v naší zemi vzácný. Proto se na tuto obtíž často ani nepomyslí. Přitom u pacientů s nespecifickými střevními záněty může taková situace nastat. Jak poznáme, že nám zinek chybí?

Každý organismus potřebuje pro správné fungování vitaminy a minerály. Jejich nedostatek při vyváženém a vydatném stravování obvykle nehrozí – pokud ovšem netrpíme onemocněním trávicího traktu. Porušené vstřebávání a průjmy následované mnohdy ještě dietou, to vše může vést k chybění (deficitu) důležitých živin. Mimo jiné i zinku.

Tělo v nepohodě 

Známky zinkového deficitu mohou být nenápadné a jsou poměrně nespecifické – to znamená, že se dají přisoudit i řadě jiných příčin. Patří mezi ně:

  • pomalé hojení,
  • slabost,
  • průjmy,
  • bílé flíčky na nehtech,
  • vypadávání vlasů,
  • problémy se zrakem, čichem a chutí,
  • vyrážky a záněty kůže.

U lidí s Crohnovou chorobou bylo zjištěno, že při nedostatku zinku má jejich nemoc horší a závažnější průběh. Nejspíše to souvisí s jeho důležitou rolí v procesu hojení a v imunitních dějích. Dodávání tohoto minerálu by se tak možná mohlo uplatnit i léčebně.

Potvrzení z laboratoře

Jestliže lékař získá podezření na nedostatek zinku, může ověřit jeho hladinu z krevních testů. I u lidí s nespecifickými střevními záněty, kteří trpí častými průjmy, je deficit zinku poměrně vzácný. Proto ani testování nebývá příliš běžné. Je však dobré na zinek nezapomínat a změřit jeho hladinu po vyloučení ostatních příčin potíží. Nedostatek tohoto minerálu může být také náhodným nálezem. To, jestli byly vaše obtíže skutečně způsobené chyběním zinku, se s jistotou ověří až ve chvíli, kdy po doplnění jeho hladiny problémy ustoupí.

Snadno dostupné zdroje  

Strava bohatší na zinek může, ale také nemusí stačit ke zvýšení jeho hladiny. Konzumací několika potravin nabitých tímto minerálem však určitě nic nezkazíte. Zinek je velmi běžný prvek, obsahují ho například tyto potraviny:

  • tmavé maso (vepřové, hovězí, jehněčí),
  • vnitřnosti (játra, srdce),
  • mořské plody (krab, krevety, škeble),
  • celozrnné produkty, cereálie,
  • luštěniny,
  • kořenová zelenina,
  • oříšky.

Kromě vydatné stravy je dobré užívat i doplněk stravy se zinkem. Vybrat si můžete sami v lékárně, ale lepší je se nejprve poradit s lékařem. Ten doporučí dávkování a v některých případech může předepsat i silnější léky. Pravidlem také zůstává, že nic nevyřeší výživové deficity spojené s Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou lépe než důsledné léčení a zvládnutí střevního zánětu.

(luko)

Zdroje: https://www.verywell.com/ibd-and-zinc-deficiency-1942691

http://journals.lww.com/ibdjournal/Citation/2017/01000/Zinc_Deficiency_is_Associated_with_Poor_Clinical.18.aspx

http://www.progressivehealth.com/the-link-between-zinc-and-crohns-disease.htm